Lepra

 Kirsti Ellilän historiallinen romaani leprasairaalasta 1920-luvun Suomesta.  Orivedellä on ollut todellisuudessa leprasairaala. se on perustettu 1900-luvun alussa.  Kirja kertoo todellisista ihmisistä.

Sairaalaan saapuu diakonissa Matilda auttamaan siskoaan Helmiä.  Tai hän luulee tulevansa auttamaan, mutta sairaala jääkin Matildan johdettavaksi ihan sairaalan loppuun saakka.  Helmillä on vaikeuksia elämässään, joka sairastuttaa hänet ruumiillisesti ja henkisesti.

Matildalla ja Helmillä riittää kilvoiteltavaa omassa elämässään, kun on itsensä antanut Jeesukselle, kuin nunnat konsanaan.  Matilda on kuitenkin voimakkaampi henkisesti ja pistää sairaalan asiat kuntoon.

Kamalia sairauksia on Suomessakin ollut.  Silloin ei oikein ymmärretty mistä ne ovat alkunsa saaneet.  Puhtaudesta huolehdittiin ja koviakin aineita käytettiin, mutta välillä ei auttanut mikään.

Leprasairaalassakin voi lempi leiskua.  Kun on sairastunut niin pahasti, niin haluaa jotain normaalia.  Ihmiset haluavat sairaudestaan huolimatta nauttia elämästään, eikä sitä sallita.  Vaikeita asioita tapahtuu.  Matilda on tinkimättömyydestään huolimatta tunteva ja armollinen ihmisten virheille.  Eihän kukaan ole virheetön.Kommentit

Suositut tekstit