torstai 17. syyskuuta 2020

Fatiman käsi

 Ildefonco Falcones.  Historiallinen seikkailuromaani keskiajalta.  Uskonto on tässä vahvasti mukana, niin kuin tästä ajasta kertovissa yleensä.  Meren katetdraali oli huikea lukukokemus, eikä tämä kirja häviä sille.  Ei mikään ihme, että tämäkin oli kansainvälinen bestseller.  

Paksut kirjat ovat aina haastavia lukea, kokonsa takia ja sisältönsä takia.  1000 sivua lukee kuitenkin nopeasti, kun sisältö on mielenkiintoista ja pulppuaa tapahtumia.  

Uskonsotia käytiin Espanjassakin, missä tämän tapahtumat liikkuvat.  Välillä olivat johdossa kristityt, valillä maurit eli muslimit.  Uskonto oli vallan väline ja sitä hallittiin väkivallalla ja sorrolla.  Niin kuin nykyäänkin.  

Päähenkilö Hernando saa alkunsa katolisen papin raiskattua maurinaisen.  Hernandoa aletaan kutsua Nasarettilaiseksi sinisten silmiensä tähden.  Hän tuntee itsensä mauriksi, mutta hänelle opetetaan myös kristillisiä opetuksia.  Hän häälyy molemman uskonnon keskellä.  

Hernando oppii lukemaan ja kirjoittamaan.  Oveluutensa ja viisautensa avulla hän pääsee monta kertaa pälkähästä.  Vihaisen isäpuolensa sortama poika löytää tapoja pärjatä.  Kaunis Fatima on Hernandon rakastettu, Fatimasta käydään kamppailua isäpuolen kanssa.  

Raakoja tekoja tehdään uskonnon ja rakkauden takia.  Hernandon äiti Aisha kamppailee omien demoniensa kanssa.  

Olen lukenut sekä Meren katetdraalin,että Maan perilliset, jotka kertovat samasta suvusta.  Falcones on historiallisten kirjojen mestari.  Tämäkin kirja vei mukanaan keskiajan syvyyksiin.  Kuinka vaikeaa silloin on ollut tosielämässä.  Kirjaan voi lisätä toiveita, tunteita ja ihmisiä.   Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Olisi mukava jos kommentoisit ja olisit jotain mieltä kirjoituksistani. Luen aina kaikki.

Lepra